Jag applåderar strejken på Lagena

15 juni 2009

Nyheter

lagenastrejk2509

Foto från LO-tidningen

En strid pågår på Systembolagets dotterföretag Lagena, senast i dag toppat med en spontan strejk. Företaget tänker göra sig av med fast anställda och ersätta dem med inhyrda. Senaste nytt enligt LO-tidningen är att de strejkande röstat för att fortsätta strejka.

Jag applåderar aktionen, som gör det lite lättare att andas i vårt land igen.

Sedan trettio år har facket och arbetarrörelsen varit på reträtt. Vi vanliga arbetare har förlorat en stor del av de trygghetslagar som våra morsor och farsor kämpat för, fram tills i mitten av sjuttiotalet. Så är exempelvis visstidsanställningar av olika slag nu legio, framför allt för ungdomar. I vissa fall tvingas de till och med ”provjobba” gratis innan de kan få ett jobb.

Sjukförsäkring och a-kassa har undergrävts genom olika försämringar, inte minst av den nuvarande regeringen, men även tidigare av socialdemokraterna. Dessutom har lönens andel av produktionsresultatet stadigt sjunkit, med det resultatet att en massa fritt kapital har kunnat användas till osund spekulation. Vilket i sin tur skapat instabilitet och kriser, och nu en hotande världsdepression.

Allt detta ska nu inte Lagena-arbetarna behöva ändra på genom sin strejk. Men varje steg i riktning mot att stoppa och vända den marknadsliberala marschen mot en kasinoekonomi där arbetare används som insatser i spelet måste stödjas.

Också på mitt jobb gjorde vi en liten sådan markering i dag , inte lika kraftfull som lagerarbetarnas, men ändå. Vår lokala fackklubb sa upp 80/20-avtalet, som sänkt både vår arbetstid och lön för att hjälpa företaget förbi krisen. Ledningen hade börjat trixa för mycket med andra åtgärder, så facket tyckte att nu kunde det vara nog.

Basta! Nu räcker det!

SvD, AB, DN, Exp, LO-t

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.