Iran går till valurnorna

01 juni 2009

Nyheter, Utrikes

Snart är det dags för presidentval i Iran. Bara fyra kandidater har tillåtits att ställa upp, och nu diskuteras det i folkliga rörelser om det är bäst att rösta eller bojkotta valet. Och den relativa öppenheten under valkampanjer i landet har lyst med sin frånvaro.

Den 12 juni i år vill den iranska regimen att iranierna ska gå till valurnorna för att rösta på en av de fyra män som väktarrådet har valt. Väktarrådet består av tolv män som väljs av den högsta religiösa ledaren samt parlamentet. 475 personer från hela landet hoppades få ställa upp som presidentkandidater, 43 av dessa var kvinnor. De fyra män som nu står kvar på listan är alla rika och mäktiga politiker och ansågs av väktarrådet som de enda passande kandidaterna.
För enkelhetens skull delades de in i två lag, reformister och konservativa. De konservativa består av den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad, som hoppas på omval och lovar att fortsätta på samma politiska väg, och den andra är Mohsen Rezai. Han var tidigare chef för det ökända revolutionsgardet under perioden då tusentals oppositionella avrättades på åttiotalet. Rezai jagas dessutom av Interpol, som anklagar honom för ”brott mot liv och hälsa, huliganism, vandalism och skador relaterade till den aktuella situationen för mänskliga rättigheter i Iran samt bombningen i Buenos Aires, Argentina, 1994”.
Det så kallat reformistiska laget består av Mir-Hossein Mossavi, före detta premiärminister under ”kulturrevolutionen” 1981-89, det vill säga under islamiseringen av utbildningsväsendet och massavrättningarna av tusentals oliktänkande. Idag påstår han att han har blivit reformist och anhängare av öppenhet. Den andra reformisten är förra talmannen för Irans parlament, Mehdi Karroubi, som också lovar öppenhet och reformer.

Brott och inga straff
Karroubi är anklagad för korruption. Han har, enligt en dömd affärsman, tagit emot 400 miljoner dollar i mutor.
Nästan alla kandidater är anklagade för större eller mindre ekonomiska brott. Ahmadinejad anklagas eftersom 300 miljarder dollar utan förklaring har försvunnit ur regeringens kassa under hans regeringstid. Under Mousavi försvann 500 miljarder dollar på liknande sätt. Ahmadinejads anhängare har nu avslöjat att Rezai under många år har varit inblandad i smuggling av utländska cigaretter och har enorma olagliga inkomster.
Rösta eller inte rösta, det är frågan för iranierna idag. Frågan har delat iranierna i två läger. Det ena uppmanar folk att gå och rösta på Mosuavi eller Karroubi för att hålla borta de konservativa, Ahmadinejad och Rezai. Andra menar att själva deltagandet i en sådan ”show” leder till att stärka den iranska regimens legitimitet och fortsatt förmyndarskap över medborgarna. De menar att folket ska vägra rösta på dem som väktarrådet väljer åt dem.
De skilda åsikterna i samhället har även lett till en splittring inom kvinnorörelsen. En ny grupp har bildats som uppmanar kvinnor att delta i valet och ställa krav på dessa fyra män för bättre villkor för kvinnor.

Kvinnofrågan
Kvinnofrågan var från början en viktig punkt på dessa kandidaters agenda. För första gången åtföljs kandidaterna av sina fruar i olika ceremonier. De vill köpa kvinnornas röster och lovar till exempel lön till hemmafruar och mer jämställdhet. Kritikerna inom kvinnorörelsen menar att löften aldrig har kostat någonting i en iransk så kallad valkampanj och varnar för att de sedvanligt kommer att förbli tomma. Å andra sidan menar ”ja till val”-grupperingarna att kvinnor måste utnyttja valet för att uppmärksamma sina krav, och avvisar motståndarna när de säger att deltagande i detta val cementerar kvinnoförtryck och orättvisor.
Nu har de fyra männen börjat sina tevedebatter och affischeringen är i full gång på Irans gator och torg. Regimen är mån om att ”presidentvalet” uppmärksammas i världen och skrivs om som ett riktigt val. Därför präglas vanligtvis kampanjperioden av ett öppnare klimat. Men denna gång har klimatet inte förändrats avsevärt.
Fortfarande sitter ett fyrtiotal av dem som arresterades under första maj i fängelse. En känd ung iransk kvinnoaktivist, Jelveh Javaheri, sitter i Evinfängelset utan att ens få veta vad hon är anklagad för. Nyheter om ytterligare arresterade studenter som uppmärksammar Mousavis ansvar i politiska fångars massaker under åttiotalet kom under veckan. Facebook, som har blivit ett av de medel som används av framför allt Karroubi och Mousavi för att nå det stora antalet unga iranier, blockerades förra veckan av regeringen. En anledning var den enorma kritiken ungdomar riktade mot den sittande Ahmadinejad på sina Facebooksidor. Men Facebook blev åter tillgänglig på tisdagen, efter protester från bland annat själva portalen.
Sholeh Irani
sholeh@internationalen.se

, , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.