Hamnarbetarna i Göteborg uttalar sitt stöd för arbetarna på Lagena

16 juni 2009

Inrikes, Nyheter

Hamnarbetarna i Göteborg som själva är inblandade i en konflikt med sin arbetsgivare sen lång tid tillbaka har tagit ett stöduttalande för de strejkande lagerarbetarna på Lagenas lager i Jordbro. Lagerarbetarna strejkar för rätten till arbete och mot försämringar i löner och anställningsvillkor.

Stöduttalande för lagerarbetare och chaufförer på Lagena i Jordbro

Svenska Hamnarbetarförbundet avdelning 4 organiserar omkring 620 hamnarbetare i Göteborgs Hamn, samt ytterligare ett 100-tal stuveriarbetare i närliggande hamnar och terminaler. Avdelningen vill uttrycka vårt fulla stöd för lagerarbetarna och chaufförerna på Systembolagets dotterbolag Lagena. Lagena har varslat 33 anställda om uppsägning, i syfte att kunna ersätta dem med lägre betald bemanningspersonal. Företagets agerande följer ett vid det här laget välbekant mönster på den svenska arbetsmarknaden. I den ekonomiska krisens spår utnyttjar arbetsgivare varsel om uppsägningar för att pressa fram försämringar av arbetsvillkoren för personalen.

Tyvärr går statliga och kommunala bolag, verksamheter som vi skattebetalare äger gemensamt, i bräschen för nedmontering av anställningstrygghet och anständiga arbetsvillkor. Det är samma sak inom vården, skolorna, hos oss i Göteborgs Hamn och hos er inom Systembolaget med dess dotterbolag.

Det är glädjande och viktigt att se andra arbetarkollektiv som tar strid för jobben och agerar för att vända utvecklingen. Vi önskar er all framgång och hoppas ni hör av er om vi kan stödja er på något mer handfast sätt.

Medlemmar från Hamn4an kommer att delta vid flygbladsutdelningar utanför Systembolags-butiker i Göteborg under den nationella solidaritetsdagen för Lagena-arbetarna på onsdag den 17:e juni. Hamnarbetarna samlas utanför Systembolaget på Eriksberg, Hisingen, klockan 16.15. Intresserade Hamn4an-medlemmar hittar mer läsning om Lagena-arbetarna på deras blogg: http://lagerarbetare.wordpress.com/

Solidariska hälsningar
Ordförande Peter Annerback
för Hamn4ans styrelse
090616

Svenska Hamnarbetareförbundet avd. 4 Göteborg
Telefon:031-51 54 51
info@hamn4an.se

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.