Fler antikapitalistiska partier i EU-valet

04 juni 2009

Arbetarinitiativet, Nyheter

ArbetarInitiativet är ett svenskt uttryck för en större rörelse med det franska Nouveau Parti Anticapitaliste i spetsen; en antikapitalistisk rörelse i europeisk skala. Det är alltså flera partier/grupper i Europa som strävar efter samma mål.

Polen
Det polska Partia Pracy, har ett starkt inflytande i en fackförening som heter Sierpien 80 (Augusti 80) och som härrör från den vänstersinnade delen av Solidaritet. Sierpien 80 organiserar huvudsakligen gruvarbetare och bilarbetare. Partiet har omkring fem tusen medlemmar, där medlemskärnan består av gruvarbetare och andra arbetare i södra Polen.

Spanien
Izquierda Anticapitalista i Spanien har nyligen fått ihop de drygt 18 000 namnunderskrifter som behövs för att ställa upp i EU-valet. Izquierda Anticapitalistas kandidatlista toppas av två kvinnor. En av dessa är Esther Vivas, författare och känd antiglobaliseringsaktivist (medlem av Centre for Studies on Social Movements – CEMS – på universitetet Pompeu Fabra). I övrigt består listan av fackliga aktivister, ungdomar och klimataktivister. Organisationen är starkast i Katalonien. En känd profil som stöder denna antikapitalistiska lista är den välkände musikern Mano Chao.

Belgien
I Belgien är det systerorganisationerna till Rättvisepartiet Socialisterna och Socialistiska partiet, SAP och LCR, som ställer upp tillsammans i den franska delen av landet.

Italien
Sinistra Critica i Italien har tyvärr inte fått tillräckligt med namnunderskrifter för att kunna ställa upp i EU-valet den 7 juni. Sinistra Crítica (”Vänsterkritik”) stöder dock kampanjen. Organisationen har några tusen medlemmar och består i huvudsak av medlemmar som blev uteslutna ur PRC, ett parti som satt i en tidigare regering som leddes av Romano Prodi. Bland de uteslutna fanns även Socialistiska partiets systerorganisation, Associazione Bandiera Rossa, som vägrade stödja den dåvarande regeringens planer på att skicka trupper till USA:s krig i Irak.

Alex Fuentes
intis@internationalen.se

Organisationer som deltar/stöder den antikapitalistiska rörelsen i Europa:
Belgien: Ligue Communiste Révolutionnaire, Parti Socialiste de Lutte.
Frankrike: Nouveau Parti Anticapitaliste
Tyskland: Internationale Sozialistische Linke, Revolutionär Sozialisticher Bund
Storbritannien: Socialist Party, Socialist Workers Party, International Socialist Group – Socialist Resistance
Grekland : Antarsia (Antikapitalist koalition) och organisationerna DEA,
KEDA, KOE, Kokkino, Roza, Xekinima från Syriza (vänsterradikal koalition)
Italien: Sinistra Critica
Polen: Polska Partia Pracy
Portugal: Bloco de Esquerda
Scotland: Scottish Socialist Party
Spanien: Izquierda Anticapitalista
Sverige: Socialistiska partiet, Rättvisepartiet Socialisterna.
Schweiz: Gauche Anticapitaliste, Mouvement pour le Socialisme, SolidaritéS

, , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.