EU gillar inte rättssäkerhet

10 juni 2009

Nyheter

Det omtalade telekompaketet, som Frankrike och Sarkozy lär vara mest pådrivande för, har slingrats in i EU-byråkratins trassliga nät. Dessutom stoppades det av Frankrikes författningsdomstol. EU-parlamentet, som tycks ha känt av stämningar ute bland befolkningarna, lade till en passus om att det ska krävas en domstolsprövning innan man stänger av folk från internet. Det är också helt rimligt, för om man ser internetuppkopplingen som en kommunikationsled, en infrastruktur, som många av oss har svårt att klara oss utan, ska det mycket till innan någon ska kunna förvägra oss den.

Men problemet här var visst att EU-parlamentet inte fick fatta sådana beslut. Då lägger man sig i de enskilda staternas lagstfitande.

Det förstår jag. Lagar ska stiftas i varje enskilt land. Men hur kan i så fall EU genom ministerrådet och kommissionen driva fram detta paket överhuvudtaget? Det är väl – om något – att tvinga på länder lagstiftning.

Nej, jag tror det är så att de som verkligen styr i EU – toppolitiker och byråkrater – bryr sig ganska lite om vanliga människors rättssäkerhet och integritet. De vill ha kontroll, för det hör till om man har makt.

Så enkelt är det.

SvD, 2, DN, 2

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.