Eskilstuna – nedskärningar går att stoppa

  Nu läggs varsel om uppsägningar i kommunen. Nu höjs kniven för att skära i verksamheterna in på bara benet. Det går inte längre att vara passiv. Vi måste ta ansvar och agera – för barnens, de äldres och för den gemensamma välfärdens skull.

  Nedskärningarna går nämligen att stoppa –men bara om vi agerar tillsammans.

  Det bevisas av att nedläggningarna av Hållsta och Hällberga skolor stoppades.

  Kommunstyrelsen skjuter nu till extra pengar för att fortsätta verksamheten på de två skolorna.

  Nedskärningarna beror inte automatiskt på finanskrisen, som regeringen vill att vi ska tro – även om kapitalismen visat sig vara bankrutt som system.

  Nedskärningarna i kommunerna beror även på politiska beslut. Regeringens sänkning av a-kassan har bidragit till att socialbidragskostnaderna ökade med i snitt 17 procent under förra kvartalet.

  Enligt Sveriges Kommuner och Landsting har kommunerna dessutom förlorat 28 miljarder i inkomster jämfört med för ett år sedan. Samtidigt har alliansregeringen fortsatt att sänka skatter!

  pic_1160Ett drygt hundratal personer deltog i lördags i demonstrationen mot skolnedskärningar och nedläggningar av biblioteksfilialer i Eskilstuna. Foto: Caroline Bergström

  Kostnaden för detta är nu uppe i 80 miljarder, vilket redovisas på Eskilstuna kommuns hemsida. Där finns de resurser som skulle ha räddat kommuner och landsting från nedskärningar!

  Nu måste vi alla gå ihop för att kräva ett stopp för de rikas plundring av välfärden! Det är dags att resa den gamla parollen: Låt de rika betala krisen! Det var ju faktiskt de rika spekulanterna och deras nyliberala system som orsakade krisen.

  Nu är det en helt ny tid, och det kräver nya tankar och nya lösningar. Om vi är tillräckligt många som säger ifrån, kan vi pressa regeringen att kompensera kommunerna för de stora förluster som dess politik har orsakat. Det kan börja här och nu!

  Det första steget måste vara att bygga på de proteströrelser som finns.

  På lördag kl 10.45 samlas alla som vill protestera – mot skolnedskärningarna, planerna på nedläggningar av bibliotek och alla angrepp på den gemensamma välfärden – i Stadsparken, för att gå till Fristadstorget och visa vad vi tycker.

  Du som läser detta – prata med dina vänner, grannar och arbetskamrater och kom dit! Tillsammans är vi starka! Tillsammans kan vi bygga något stort!

  Tomas Widén

  ArbetarInitiativet

  ur tidningen Folket 29 maj

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.