Arbetsgivare och rättsväsende mot lagerarbetarna

18 juni 2009

Nyheter, Politik

Strejken på lagret i Jordbro i Stockholm kanske tar en paus nu, kan man tänka. Det är svårt att hålla i en aktion av det här slaget i längden. Nu blir det långhelg, folk går på semester och arbetet verkar skötas till stor del ändå av strejkbrytare från bemanningsföretag. Polisen och arbetsgivarna har tillsammans sett till att effekterna av aktionen minimerats.

Dessutom har nu de strejkande stämts i Arbetsdomstolen av företaget Lagena, med krav på 3 000 kronor i skadestånd för de flesta. Tre personer som ses som mer ledande krävs på 5 000. Detta uppger Handelsnytt nu på torsdagen.

Tidningen skriver:

Dessutom beordrar Lagena de strejkande att omedelbart börja arbeta igen. I dag klockan 14 ska Arbetsdomstolen besluta om de strejkande ska återgå i arbete.
– Om AD säger att vi måste återgå, då följer vi det. Annars kan arbetsgivaren säga upp oss på den grunden. Det är ju våra jobb vi kämpar för, säger Patrik Olofsson.
– Då får vi hitta andra sätt att kämpa.”

Pengarna tror jag vi redan har samlat in, vi som varit på olika möten, delat ut flygblad och skickat in över postgirot. Det ska nog ordna sig, så de kämpande ska slippa bära hela kostnaden själva. Men det är nog ändå inte så roligt att bli stämd om man alltid försökt sköta sig och göra rätt för sig. Och att bli uppsagd är ett mycket hårt straff i ett samhälle där det är svårt att hitta nytt jobb. Det kan innebära inkomstförluster på många tusen kronor.

Jämför detta med de böter som arbetsgivare kan få när de bryter mot arbetsmiljöregler eller arbetsrätten. Oftast blir det på sin höjd ett mindre hack i vinstkurvan.

Men jag tycker ändå att lagerarbetarna gjorde rätt som gick ut i strejk och – med hjälp av sympatisörer – drog igång denna landsomfattande kampanj mot arbetsgivarens manövrer med uppsägningar och inhyrningar. Detta måste på något sätt stoppas genom lagstiftning och därför hoppas jag att kampen fortsätter.

Uppdatering torsdag 16.30: Strejken avbryts i kväll kl 23 00, enligt bloggen Lagena-arbetarnas vänner, som skriver:

Efter order från Arbetsdomstolen idag om att gå tillbaka till arbetet har Lagenaarbetarna beslutat att avblåsa strejken från ikväll kl 23:00. Om man inte hade gjort det kunde företaget ha använt det som grund till avskedande. Arbetarna på Lagena kommer att återuppta arbetet på måndag.

När de strejkande återvänder till arbetet måste vi vara många på plats och hylla dem. Vi återkommer med information om tider och övriga detaljer kring detta. Striden är inte över, det finns fortfarande många sätt för arbetarna på Lagena och oss i solidaritetskampanjen att kämpa vidare.

Kampen fortsätter, nu måste solidaritetsarbetet intensifieras! Till att börja med hotar AD-böter på upp till sammanlagt 150.000 kronor för arbetarna. Sätt in ditt bidrag på postgiro/plusgiro 134456-3 !

AB, SvD, Handelsnytt, LO-t, Lagena-solidaritet, Capuccinisocialisten, Lagerarbetarnas blog, Svensson, Kildén & Åsman, Trotten, Mullvaden, Socialist och Bajare, Funky fresh, Björnbrum, Nilsson, Andrea Doria, Proletärbella, Vardagspussel

, , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.