Är detta en framtid för arbetarna på Saab?

12 juni 2009

Nyheter

Jag ansluter mig till de som är skeptiska till lösningen att sportbilstillverkaren Koenigsegg med rika norrmän i ryggen går in och tar över hela Saabs fordonstillverkning. För även om de har tillräckligt med pengar för att orka nischa in Saab i en exklusiv klass av fräsiga kärror, vem ska köpa dem? Rika norrmän?

Jag tror inte detta är en framtidslösning. Bensintörstiga bilar har gjort sitt, nu när oljeproduktionen kanske nått sin möjliga topp och tvingas minska. Och framför allt, nu när koldioxiden håller på att förstöra klimatet, till dödligt hot för många av jordens biotoper.

Det skulle behövas något helt annat för att skapa en långsiktigt hållbar lösning. Förstatligande och en omställning av produktionen till något samhällsnyttigt hade varit en mycket säkrare väg.

Det är sorgligt att de redan hårt prövade Saab-arbetarna inte har mer att hänga upp sina förhoppningar på än detta.

dod-bil

SvD, 2, AB, DN, 2Exp, 2

Röda Malmö, Svensson, 2

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.