Amerikanska högerterrorister

12 juni 2009

Nyheter

En man sköt onsdags ned och dödade en säkerhetsvakt i Förintelsemuseet i Washington. Mannen, James von Brunn var 88 år och välkänd nazist. Polisen tror att han var ensam om brottet, men uppenbarligen frodas en hel del högerextremism i landet. Detta är inte det första högerterrorattentatet.

Den 31 maj sköts abortläkaren George Tiller till döds vid en kyrka i Wichita. Den man som åtalats för mordet, men ännu inte ställts inför rätta, heter Scott Roeder och är känd som extrem abortmoståndare och tillhör en våldsam grupp som slåss mot regeringsmakten, kallad Sovereign Citizen Movement.

I april i år sköt Richard Poplawski i Pittsburg ihjäl tre polismän. Poplawski  verkar ha varit oorganiserad, men var medlem i vit makt-forumet Stormfront. Han hade bland annat uttalat hat mot judar och uttalat farhågor om att obamaregeringen skulle försvåra anskaffandet av vapen för privatpersoner.

Dessa är bara de sista exemplen på terrorangrepp fårn yttersta högern i USA. Ofta riktar de sig mot federala institutioner och polismän, som de ser som motståndare i deras ”frihetskamp”. Sedan 1990 har minst 47 poliser och säkerhetsvakter dödats i 35 händelser där åtminstone en av de misstänkta varit högextrem.

timothy mcveigh

Oklahoma-bombaren Timothy McVeigh

I många fall har detta skett vid rutinåtgärder, som trafikkontroller, men i vissa fall har det varit fråga om planerade attacker. Två sådana är Oklahoma-bombningen mot Murrah-byggnaden och striderna vid Ruby Ridge, där en hel familj barrikaderade sig i sitt hus när polisen kom för att hämta fadern.

Men offren är för det mesta vanliga medborgare. En sammanställning visar att 530 personer har dödats i olika attentat och sammandrabbningar sedan 1990 i USA, där förövarna varit högerextremister. Oftast har de varit vita unga män.

SvD, HD, AB, DN, SvD2

, , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.