“Nato håller oss i ett järngrepp”

08 juni 2009

Inrikes, Nyheter

Nästa vecka leder Nato en väldig militärövning i norra Sverige, på ett område från Kiruna i norr till Umeå i söder, från Tärnaby i väst till Haparanda i öst. Ett tiotal länder och femtio stridsflygplan kommer att finnas på plats.
Övningen, kallad Loyal Arrow, genomförs 8-16 juni.

Agneta Nordberg är gammal fredsaktivist, och hon är djupt upprörd.
– Detta är historiens största flygstridsövning i Sverige, i ett område stort som Tyskland, i Natos namn. Nu har Nato ett järngrepp över Sverige och ingen förstår det, säger hon.
– Tidigare, när det förekommit övningar i Östersjön, har det varit i namn av Partnerskap för fred, men nu är det en Natoövning, och den leds av Natos Nordkommando i Bodö i norra Norge. Ett brittiskt hangarfartyg ska stäva upp mot Luleå, det har heller aldrig hänt förut.
– Det är alarmerande att vi gör detta i Sverige, säger Agneta Nordberg
– Sverige är inte med i Nato. Majoriteten av svenska folket har inte visat något intresse för medlemskap i Nato.
Agneta Nordberg bildade snabbt Aktionsgruppen mot Nato.
– Jag fick veta av en kompis i Kiruna vad som var på gång. Det stod ju ingenting i våra tidningar här nere. Jag ringde ihop folk från fredsorganisationerna, mest kvinnor.
Folk från Kvinnor för fred, Svenska kvinnors vänsterförbund, och Svenska fredskommittén ställde upp.
– Vi höll en appell vid Slussen i Stockholm i mars och ett möte vid Mynttorget i maj.
Så här lät det i appelltalet:
”Den sittande regeringens överlämnande av nationens luftrum, mark och territorialvatten till USA/Nato för dess krigsövning och maktuppvisning har inget stöd i varken folkopinion eller den demokratiska processen. Svenska folket har överhuvudtaget inte tillfrågats. Frågan har heller inte tagits upp i försvarsutskottet eller riksdagen.”
Ung Vänster har krävt stopp för övningen:
”Aldrig tidigare har en Natoledd övning genomförts i ett land som inte varit medlem. Aldrig tidigare har det funnits sådan uppenbar risk för kärnvapen på svensk mark och aldrig tidigare har det varit så tydligt att regeringen Reinfeldt strävar efter ett svenskt Natomedlemskap”, skriver de i ett pressmeddelande.
Det finns en hel del motstånd trots allt, berättar Agneta Nordberg.
– Ofog, det är mycket kunniga ungdomar som ska ha protestläger i Luleå. Ett nätverk i Luleå har bildats, Nato ut ur Sverige. Natosmyg vill stoppa smyganslutningen till Nato. Och så vi, Aktionsgruppen mot Nato.
På Natosmygs hemsida kan man läsa:
”Steg för steg, utan någon ordentlig debatt och till synes emot folkviljan, har Sverige dragits allt djupare in i ett samarbete med militäralliansen Nato. Enligt vissa källor har det gått så långt att det enda som återstår för fullt medlemskap är att svenska regeringen skall underteckna ett formellt anslutningsavtal.”

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

Källor på nätet:
www.natosmyg.se
Information om planerade motdemonstrationer finns på:
http://natoutursverige.wordpress.com
www.ofog.org/nyheter/loyal-error-natos-krigsmaskineri-leker-krig-i-norrland-sommaren-2009
Namninsamling mot Natoövningen:
www.namninsamling.se/index.php?nid=3389
Svenska försvarets webbsida om övningen finns på:
www.mil.se/sv/Forsvarsmakten/Ovningar/Loyal-Arrow-2009

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.