Victor Jaras mördare åtalas

28 maj 2009

Musik, Nyheter, Politik

victor jara

Vem i Sverige talar idag om Victor Jara? Den chilenske sångaren, låtskrivaren, poeten och regissören – som även var politiskt aktiv och mördades av militären under Pinochet-kuppen 1973.

Ja, vem talar idag om politisk musik överhuvudtaget? Den som tar ställning mot orättvisor och förtryck, häcklar makten och inspirerar dem som kämpar. Sådan musik som, när den är som bäst, blir till ett formidabelt vapen mot förtryckarna.

Victor Jara skrev sådana sånger. Om rättvisa och ett drägligt liv, i ett land med stora sociala klyftor. Om de fattigas rätt, i en värld där pengar och vapen betydde allt. Han och andra musiker inom den så kallade Nueva Canción-rörelsen engagerade sig i valkampanjen för vänster-centerkoalitionen Unidad Popular och presidentkandidaten Salvador Allende. Allende valdes också 1970 till president i Chile, till glädje för landets arbetare och fattiga, men till överklassens och de amerikanska företagens fasa.

Men det blev en turbulent tid, där arbetarnas och fattigböndernas förväntningar ställdes mot sabotage och våld från ägarintressen i och utanför landet. Slutligen störtades Allende i en militärkupp, stödd av CIA och amerikanska företag som ITT. Massor av vänsteranhängare greps och fördes bort, 5 000 personer togs till fotbollsarenan Estadio Chile. En av dem var Victor Jara. Han dödades bara fem dagar efter kuppen och hans kropp dumpades på en väg.

Under Pinochets 17 år långa diktatur skulle 3 000 människor komma att mördas eller försvinna och ytterligare 35 000 blev torterade, enligt olika vittnesrapporter. Men nu driver jurister olika processer för att försöka sätta dit de ansvariga för brotten. Tyvärr är det dock oftast de små fiskarna, soldater och lägre befäl, som fastnar i deras nät.

Victor Jaras mördare, de som nu åtalas, var 18-åriga värnpliktiga under militärkuppen. Att de skulle vara de verkligt skyldiga anser dock ingen. Man fortsätter att leta efter en anonym högre officer, med smeknamnet El Principe (prinsen), som tros ha gett order om avrättningen.

I Chile minns man i alla fall Victor Jara. Den stadion som 1973 var ett koncentrationsläger och tortyrcenter har nu namnet Estadio Victor Jara.

Låt oss lyssna till en av Jaras vackra sånger: Te recuerdo Amanda. Den handlar om kärleken mellan två arbetare, som han själv förklarar på den här videon.

Fler som bloggat om Victor Jara: Esteban i klartext, Röda Berget, Organisk intellektuell

DN, SvD,

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.