USA:s armé farlig för kvinnor

18 maj 2009

Nyheter, Utrikes

Sexuellt våld som en del av ockupation och krig är väldokumenterat. Nu har allt fler historier som berättar om övergrepp på amerikanska kvinnliga militärer av deras egna manliga kollegor börjat se ljuset.

Flera rapporter har släppts som visar på hur utbrett det sexuella våldet mot kvinnor inom USA:s armé är. Siffrorna är enorma. En studie visar att nittio procent av de kvinnor som deltog i USA:s invasion av Irak 1991 utsattes för sexuella trakasserier av sina egna kollegor. 71 procent av samtliga kvinnor som deltagit i USA:s krig sedan Vietnamkriget har utsatts för sexuella övergrepp eller våldtäkt. Mellan åttio och nittio procent av övergreppen rapporteras aldrig. Trots det steg antalet anmälningar för sexuella övergrepp med 25 procent i Irak och Afghanistan, enligt Pentagon.
Enligt USA:s försvarsdepartement lämnar ungefär 85 procent av alla manliga soldater som fälls för våldtäkt eller sexuella övergrepp armén utan straff, men med hedersomnämnande.
– Det har hänt sedan kvinnor tilläts komma in i armén och det kommer fortsätta efter Irak och Afghanistan, sade en före detta kvinnlig militär till nyhetsbyrån IPS.
Under det andra Irakkriget var sexuellt våld mot irakiska kvinnor utbrett. I fängelser var det sexuella våldet mot kvinnor av amerikanska soldater ”systematiskt”, enligt en framställning som Association for Humanitarian Lawyers gjorde till FN:s kommission för mänskliga rättigheter 2005. Men bara ett fåtal fall av alla övergrepp begångna mot irakiska kvinnor har mött något intresse av omvärlden.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.