Två tredjedelar av landets apotek privatiseras

25 maj 2009

Inrikes, Nyheter

Från första juli börjar nya regler att gälla för de svenska apoteken. Apoteksmonopolet är borta.
Under maj börjar 446 av de cirka 900 apoteken i landet säljas ut till stora och medelstora köpare.

Frågan är hur förberedda landets invånare är på denna omställning.
Farmaciförbundet, ett av de två fack som organiserar apoteksanställda, beställde förra året en undersökning, som visade att i november 2008 hade sex av tio svenskar ingen aning om vad regeringen planerade för apoteken.
Under maj börjar utförsäljningen. ”Sommarens största auktion” skriver Dagens Industri. Bland budgivarna nämns brittiska Alliance Boots, tyska Celesio och finska Phoenix/Tamro.
En av de senaste nyheterna är enligt Dagens Medicin att minst sju svenska och utländska riskkapitalister finns bland de intresserade köparna. Matvarukedjan Coop funderar också på att starta apotek, och Åhléns har också nämnts, liksom läkemedelsgrossisten Kronans Droghandel.
Apoteket AB behåller 330 öppenvårdsapotek och shoppar. Det betyder att det gamla bolaget får en marknadsandel på cirka 35 procent, vilket är vad Konkurrensverket medger.
150 blir så kallade entreprenörsapotek som ingår i ett statsägt småföretagsbolag. Småföretagare ska kunna driva apoteket i en form av franchiseverksamhet.

“Bättre tillgänglighet”
Som argument för att riva upp apoteksmonopolet har regeringen hävdat att detta leder till bättre tillgänglighet och lägre priser.
I juni förra året uttalade sig Ylva Johansson, socialdemokraternas talesperson i sjukvårdsfrågor, i Dagens Medicin och utlovade att avregleringen kommer att rivas upp om det blir maktskifte i valet 2010.
I januari i år enades S, V och MP om detta, och Ylva Johansson skrev i Kommunalarbetaren i februari att ”de som gynnas av apoteksprivatiseringen är framför allt stora läkemedelsgrossister och internationella apotekskedjor” och att den högre vinst som utlovas de internationella apotekskedjorna ”betyder att statens och landstingens kostnader ökar med över fyra miljarder kronor varje år”.
Efter utspelet i januari intervjuades Lars Henriksson, forskare inom EG-rätt och konkurrensrätt på Handelshögskolan i Stockholm, i Sveriges Radio. Han trodde att en återgång till monopolsituationen skulle kunna prövas i EG-domstolen, och det är inte säkert att Sverige skulle vinna där.
29 april, den dag då riksdagen fattade beslutet om apotekens omreglering, skrev Farmaciförbundet, som tillhör TCO och har drygt sju tusen medlemmar, på sin hemsida att förbundet är ”kritiskt till att riksdagen i dag fattat beslut om att skrota det sammanhållna apotekssystemet, ett beslut som innebär att man slår sönder världens bästa apotekssystem”.
De apoteksanställdas andra fackförbund, Sveriges farmacevtförbund, med 7 500 medlemmar och tillhör Saco, är för apoteksmonopolets avskaffande: ”…vi anser att det skulle öka tillgängligheten för konsumenten och skapa en friare arbetsmarknad för våra medlemmar”.
När riksdagen tog beslutet genomförde förbundet en ”frihetsmanifestation utanför Riksdagshuset, vid Mynttorget och Sergels torg”. Farmacevtförbundet har också bildat ett handlarkooperativ, Farmacevtföretagarna, som vill delta i budgivningen kring de åtta ”storföretagarklustren”, den indelning apoteken grupperats i inför utförsäljningen.

Protest organiseras
Räddaapoteket.nu samlar namn på nätet mot utförsäljningen och skriver så här om löftet om lägre priser: ”Som exempel kan nämnas införandet av generiska läkemedel (identiska kopior) vilket ledde till att inköpspriserna minskade radikalt för läkemedelsförsäljarna. I ett enda land kom hela denna vinst kunderna till godo – Sverige. I andra länder tog läkemedelsförsäljarna själva hand om större delen av den ökade marginalen.”
Exemplet Norge brukar nämnas i debatten om apoteksmonopolet. 2001 avreglerades etableringsrätten för de norska apoteken. Ett par år senare kontrollerades mer än nittio procent av apoteken av tre stora apotekskedjor, och norska Läkemedelverket polisanmälde både kedjor och grossister för grovt bedrägeri, rapporterade Läkemedelsvärlden. Kedjorna ska ha rapporterat för höga priser på subventionerade läkemedel, vilket betyder att de fick ut för mycket pengar. Olagligt prissamarbete mellan kedjorna utreddes också.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.