Svenska Dagbladet varnar för “franska metoder”

  “Inom de radikalaste delarna av fackföreningsrörelsen uppmanas nu Volvoarbetarna att ta till ”franska metoder” för att rädda jobben.” Det skrev Svenska Dagbladet i en artikel den 14 maj.

  Men istället för att intervjua dessa “radikala delar av facket” om den kamp som behövs för att rädda jobben handlade SvD:s artikel om att “Hoten ökar mot cheferna”.

  Artikeln kom bara några dagar efter ArbetarInitiativets mötesturné med Margaux Leduc från NPA på temat “Franska metoder i Sverige”. På ArbetarInitiativets hemsida har vi också rapporterat om Volvoarbetarnas protester när vd Leif Johansson blev utbuad.

  Här är ett längre citat ur SvD:s helsidesartikel:

  “Även i Sverige har det funnits missnöjesaktioner. I slutet på april buades Volvochefen Leif Johansson ut av de anställda på lastvagnsfabriken i Tuve på Hisingen. Även om protesterna den gången begränsades till slagord som ”Rädda jobben eller avgå” och ett demonstrativt nedtrampande av en gräsmatta så beskrevs stämningen som hotfull.

  Inom de radikalaste delarna av fackföreningsrörelsen uppmanas nu Volvoarbetarna att ta till ”franska metoder” för att rädda jobben. Detta kan både tolkas som en uppmaning till strejk och till ”chefsnappning”. Den senaste tiden har en rad franska chefer låsts in på sina arbetsplatser av arbetare som är arga på nedskärningarna.

  Även protesterna mot LO-ledaren Wanja Lundby-Wedin har varit skarpa i tonen och enligt medieuppgifter fick hon under AMF-härvans hetaste dagar eskorteras av livvakter när hon rörde sig ute på stan.”

  Finanskrisen och alla försök att lasta krisens bördor på arbetarna genom sänkta löner och arbetslöshet har utan tvekan skapat hat och ilska. Det som då behövs är franska metoder i form av kollektiv kamp – strejker, ockupationer och andra aktioner – för att slå tillbaka.

  ArbetarInitiativet ställer gärna upp i debatter och i media om de franska metoder som behövs i Sverige.

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.