Strejker i Göteborgs hamn

15 maj 2009

Inrikes, Nyheter

I måndags stod hamnen stilla igen, när Hamn 4:ans medlemmar genomförde en tvåtimmarsstrejk som bestraffning för att arbetsgivaren använde sig av strejkbrytare under den tidigare veckolånga strejken.

Trots den strejken har Hamn 4:an mötts av kalla handen från arbetsgivaren. Under förhandlingarna (med Transport), som Hamnarbetarförbundet alltså är uteslutet från, beslutades att 50 arbetare får lämna hamnen medan 43 går med avtalspension.

Arbetsgivaren, Göteborgs Hamn, har efter det fått ta emot 44 anmälningar från uppsagda medlemmar i Hamn 4:an gällande ogiltigförklaring av de aktuella uppsägningarna samt krav på skadestånd. Fackföreningen och de 44 anmälarna ifrågasätter att uppsägningarna skett på saklig grund och att uppsägningsprocessen gått rätt till. De 44 anmälningarna kan komma att kompletteras med fler. Tvisteförhandling rörande uppsägningsprocessen är utsatt till måndagen den 18:e maj.

Göteborgs Hamn har hittills inte visat något som helst intresse för förhandling. Hamn 4:an har därför utlyst fortsatta punktstrejker:

Tisdagen den 19:e maj mellan klockan 12.00 och 14.00
Onsdagen den 20:e maj mellan klockan 20.00 och 22.00
Tisdagen den 26:e maj mellan klockan 04.00 och 07.00
Lördagen den 30:e maj mellan klockan 11.00 och 14.00

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.