Sparka chefen och ta över!

28 maj 2009

Nyheter, Politik

Amnesty International tuffar till sig. I sin senaste rapport kopplar de samman ekonomi och mänskliga rättigheter på ett sätt som jag inte sett dem göra tidigare. De menar att länders ekonomiska problem får utgöra ursäkt för att inte ta itu med människorättsfrågor. Ja, så här frankt formulerar sig dess generalsekreterare Irene Khan:

-Finanskrisen är de rikas fel, men de fattiga får betala priset. Världen vilar på en krutdurk av social oro som är på väg att explodera och behöver därför nytt politiskt ledarskap, som följer nya ekonomiska teorier.

Tydligare kan det knappast sägas.

Jag har tidigare skrivit om fabriksockupationer i bland annat Storbritannien och USA. Arbetare som hotas av uppsägningar och väljer att slå tillbaka mot företaget. Vägrar att gå ut i arbetslöshet utan att först ge ägarna en rejäl fajt. Ibland vinner de, ibland inte.

Men för mig är det viktigaste att de visar på ett annat sätt att se på det ekonomiska sammanhanget. Det är arbetarna som byggt upp och skapat företagets vinster; utan arbetare skulle produktionen inte vara möjlig. Därför är det fel att företagets ekonomiska problem ska läggas på arbetarnas axlar.

Man kan, som i videon jag länkar till här nedanför, formulera det som: ”Varför ska arbetarna sparkas? Varför inte sparka chefen?” Har du en halvtimme över och klarar av att följa ett samtal på engelska ska du se den, tycker jag.

Inslaget kommer från den amerikanska alternativkanalen Free Speech TV och där får Naomi Klein och Avi Lewis berätta om en film de just gjort om upproret i krisens Argentina, med titeln ”The Take”. Där gick en våg av arbetarövertaganden och kollektiviseringar över landet och fortsätter än idag. Även två fackliga företrädare från företaget Republican Windows and Doors deltar i studiosamtalet.

Här diskuteras just de frågor som jag tycker är viktiga att ställa sig när kapitalismen råkat i kris: Varför ska arbetarna och de fattiga drabbas? Arbetslöshet skapar ju bara mer fattigdom, varför får inte folk då behålla jobben? Producerar vi ”rätt” saker?

Vem behöver kapitalismen?

Free Speech TV: Why can’t we fire the boss?

Mina tidigare inlägg om fabriksockupationer:

I Belfast ockuperar de sin fabrik

Strejkande arbetare segrade

Också i USA slåss arbetare för jobben

rosta_ai

Andra bloggare: Svensson, Röda Malmö, Dagens Internationalen

DN, SvD, DN, AB

, , , , , , , , , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.