S, V och MP lovar borgfred – det behövs en arbetaropposition

  “Oppositionen lovar borgfred – inga trätor under ett halvår.” Så presenterade SvT:s Rapport gårdagens samtal mellan regeringen och riksdags”oppositionen”. Här följer en kommentar från Göte Kildén:

  Snart får Fredrik Reinfeldt greppa EU:s ordförandeklubba och han vill därför få till stånd en sex månaders ”borgfred” med den Rödgröna Alliansens tre partier. Oppositionen ska sluta med att opponera. Något som sägs vara bra för Sverige.

  I går kväll var det därför en något vissen treklöver som vi fick se. Visst, Reinfeldt skulle få sin borgfred. Men man skulle inte lägga ner vapnen helt. Lite vapengny och lite vapenskrammel skulle det bli. ”En värdig debatt” där man inte skulle söka strid för stridens egen skull.

  Reinfeldts medeltida retorik vill väcka gamla andar i våra sinnen till livs. Under hot från en yttre fiende ska det råda frid inne på kungens borggård. Under hans ordförandeskap, på samma sätt som när herremannen Göran Persson höll hov under sitt mandat, är det nu ”Sveriges intressen” som ska skyddas…

  I sig är det lite märkligt. Vi är många som menar att oppositionen knappt har börjat att opponera och ändå vill regeringen att den ska sluta. Samma dag som den borgerliga alliansen vädjar om vapenvila berättar Reinfeldt vidare att svenska folket kan lägga ner alla förväntningar på höstens budget. Där finns noll att hämta. Ekonomin kommer att vara i spagat under många år och arbetslösheten kommer att förvärras.

  Samma dag drar Maud Olofsson också i gång med en förövning till Centerrörelsens kommande riksstämma och basunerar ut att partiet nu ska kämpa för ett ”Mini-Las”. Företag med upp till 50 anställda ska få göra undantag från turordningsreglerna. I dessa ska företagen när de vill godtyckligt få skicka av tio personer.

  En märklig borgfred. Där både slottsherrn och slottsfrun utlovar nya svärdshugg från maktens sida. I det Europa, i det EU som Reinfeldt ska leda, förvärras också den ekonomiska och sociala krisen. De begränsade miljömål som satts upp ifrågasätts.

  Under mars månad nådde den genomsnittliga arbetslösheten inom EU:s 27 stater 8.3 procent. På ett år har arbetslösheten ökat med 4 miljoner människor eller med 25 procent. Det som Reinfeldt spår för Sverige lär också gälla Europa i övrigt. Trettio miljoner arbetslösa år 2011. Det är den framtid som kapitalismens Europa erbjuder oss. Den sociala förödelse som detta innebär är jungfrulig mark för Europas storföretagare och cyniska kapitalister att fortsätta med sina attacker mot fackliga rättigheter och sociala trygghetssystem. De vill också fortsätta med privatiseringen av den gemensamma välfärd som erövrats.

  Från bloggen Kildén&Åsman, hela texten via länk här till höger

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.