Rop på stöd från Iran

18 maj 2009

Nyheter, Utrikes

mayday2009-tehran

Första maj i år arresterades ett par hundra män och kvinnor som deltog i en manifestation i Tehran, anordnad av en koalition av oberoende iranska arbetarorganisationer. Polisen gjorde ett våldsamt ingripande mot de som befann sig vid Lalehparken i centrala Teheran. De flesta arresterade var kända aktivister inom arbetar- kvinno- och studentrörelsen.

De arresterades familjer har sedan dess protesterat och samlas dagligen utanför olika domstolar och häkten för att få veta vad som händer med sina nära och kära. Hundra av de arresterade har förflyttats till Evinfängelset, enligt rapporter.
De senaste två åren har präglats av intensifierade systematiska arresteringar av aktivister inom olika sociala rörelser i Iran. Genom att i varje sammanhang gripa aktivisterna, förhöra, skrämma och tortera och sedan skuldsätta dem och deras familjer med höga borgenärssummor för villkorlig frigivning, hoppas den iranska regimen att dämpa de organiserade protesterna.
Rapporterna från Iran visar dock på en ökad våg av strejker och protester runt om i hela landet, som även påskyndas av de exceptionellt svåra ekonomiska förhållandena.

Nu vädjar ett stort antal arbetarorganisationer i Iran till omvärlden om uppmärksamhet och akut stöd. Kravet är enkelt och självklart: Frige de som arresterades vid manifestationen i Lalehparken den första maj 2009! Omedelbart och ovillkorligt.
Detta kan man, som privatperson eller organisation, göra genom att skriva ett kort brev och maila till:
campain1may@gmail.com

Sholeh Irani
sholeh@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.