NPA-aktivisten Margaux Leduc på väg till Sverige – talarturné om franska metoder

  Margaux Leduc från franska NPA kommer till Sverige för offentliga möten runt om i landet. Första mötet hålls nu på onsdag 6 maj på ABF-huset i Stockholm. Vi bad henne presentera sig:

  – Jag är 23 år, jag är student och praktiserar inom ett område som i Frankrike kallas sociala bostäder. Invandrade människors rättigheter och feminism är grunden till mitt engagemang.
  – Jag är aktivist eftersom jag blir upprörd av nuvarande samhällets tillstånd. Jag blir upprorisk när jag ser att man avskedar tiotusentals arbetare för att bevara profiten till ett fåtal. Jag blir upprörd när jag ser att för samma arbete tjänar en kvinna 20 % mindre än en man. Jag revolterar när jag ser att i detta samhälle kommer pengarna före människan. Men jag har också mycket hopp. Jag har hopp eftersom det överallt i detta samhälle finns människor som inte accepterar och som kämpar mot detta system. Hopp eftersom jag vet att tillsammans kan vi förändra detta samhälle. Det är denna blandning av revolt och hopp som gör att jag är revolutionär.

  INTERVJU MED MARGAUX LEDUC

  Nästa vecka kommer du till Sverige för en serie möten med ArbetarInitiativet. Vilka är dina förväntningar?

  – För mig är det fantastiskt att kunna komma till Sverige och träffa kämpande antikapitalister eftersom att knyta internationella band oss revolutionärer emellan är avgörande om man vill förändra världen. Det är också sporrande för mig som aktivist att komma och stödja er, eftersom ni med er lista strävar efter att organisera antikapitalister på bred front och att vara en röst för den kamp som pågår på olika håll i samhället. Jag är mycket intresserad av att träffa kämpande arbetare i Sverige för att få tillfälle att med er diskutera det som i Frankrike nu ökar, nämligen strejkerna, fabriksockupationer och chefskidnappningarna.

  Vad kommer du att prata om på de offentliga möten där du ska tala ?

  – Först kommer jag att ta upp den sociala situationen där kapitalismens attacker är mycket hårda: massiva uppsägningar, förstörelsen av det sociala skyddsnätet, privatiseringarna, attackerna mot utbildning och sjukvård. Men framförallt kommer jag att berätta om de olika kamperna för de är också många och glädjande. Varje gång som regeringen eller arbetsgivarna slår mot något så finns det några som gör motstånd och slåss mot dem.
  – NPA, som jag är medlem i, är en del av dem som gör motstånd. Vi grundade NPA i februari men vi har tillsammans arbetat för uppbygget av partiet i mer än ett år. Det är ett brett parti som organiserar alla de som vill förändra samhället, alla de som dagligen kämpar mot det kapitalistiska systemet, alla de som är övertygade om att ett annat samhälle är möjligt, alla dem som tycker att våra liv är mer värda än deras profit. Vi har diskuterat mycket för att tillsammans definiera vårt projekt, för att bestämma hur vi skulle organisera oss. Denna erfarenhet är verkligen entusiasmerande och extra poäng för revolutionärer i klasskampen. På mötena som jag ska vara med på i Sverige blir det viktigt att diskutera allt detta för att sprida våra erfarenheter och för att förstå era synpunkter, råd och på det sättet kunna komma längre.

  Vad är ditt intryck av den antikapitalistiska kampen i Sverige?

  – Jag känner inte till Sverige särskilt väl och jag kommer att lära mig mycket nästa vecka genom min resa. Antikapitalistisk kamp uppstår över hela världen som en reaktion på att den kapitalistiska krisen, en kris som visar att detta system inte går att ordna upp utan man måste förändra det. Sverige är kraftigt påverkat av krisen och ArbetarInitiativet måste präglas av den kamp som pågår. EU-valet kan inte kopplas bort från mobilisering av olika rörelser eftersom vi vet mycket väl att parlamentariska val inte förändrar livet. Alla de landvinningar som arbetare har uppnått och kommer att uppnå sker genom kamp.

  Varmt välkommen!

  Här är mötesplanen – första mötet nu på onsdag i Stockholm

  Stockholm onsdag 6 maj

  Offentligt möte med Margaux Leduc från Nouveau Parti Anticapitalist i Frankrike

  ABF-huset, Sveavägen. Tid: kl 19.00.

  Luleå torsdag 7 maj

  Offentligt möte med Margaux Leduc från Nouveau Parti Anticapitalist i Frankrike

  Lulebo samlingslokal, Västra Brogatan 8b. Tid: kl 19.00

  Umeå fredag 8 maj

  Möte med Margaux Leduc på Universitetet kl 13.00. Offentligt möte med Margaux Leduc från Nouveau Parti Anticapitalist i Frankrike

  Café Pilgatan. Tid: kl 18.30.

  Sundsvall lördag 9 maj

  Offentligt möte med Margaux Leduc från Nouveau Parti Anticapitalist i Frankrike

  Mittuniversitetet Åkroken, sal M207. Tid kl 14.00.

  Göteborg måndag 11 maj

  Offentligt möte med Margaux Leduc från Nouveau Parti Anticapitalist i Frankrike

  Folkets Hus, Järntorget. Tid: kl 18.30.

  Malmö måndag 11 maj

  Offentligt möte med Virginia Marconi från Nouveau Parti Anticapitalist i Frankrike.

  Ungdomens hus, Café Barbro, N Skolg 10B. Tid kl 19.00.

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.