Kung på landet

25 maj 2009

Kultur, Musik

Kung på landet
Gunnar Danielsson
Elovisa (2009)

Med manisk frenesi producerar Gunnar Danielsson likt Ulf Lundell skiva på skiva. Det här är hans åttonde skiva sedan sekelskiftet. Enligt Gunnar Danielsson själv har han gjort sin sista skiva, fast det har han sagt förut.

Men om det skulle vara den sista skivan så är det en mycket värdig avslutning på en långvarig och mångfaldig skivproduktion. Kung på landet heter den nya CD:n. Texterna handlar om somrarna på Öland dit han kom första gången som mycket liten parvel sommaren 1957. Sedan dess har han varit sommarölänning och ön trogen.

Visst känner man igen Gunnar Danielssons låtar musikaliskt med ballader, enkla visor och någon rockig låt. Den här skivan går mer än tidigare skivor i nostalgins, minnenas och längtans tecken. Det är en hyllning till barndomen, Öland och människorna där då och nu. Femton tonsatta och målande noveller med värme, kärlek, företeelser och människor som har passerat revy under Gunnar Danielssons uppväxt och liv. Alla låtarna är skrivna under sommaren 2008 men handlar om allt han upplevt under sina somrar på ön.

Har man som jag följt sångarens musikaliska och personliga utveckling sedan genombrottet med ”Risken Finns” under sjuttiotalets första hälft, så känns den här CD:n som en mycket naturlig utveckling.

Med ålderns rätt är Gunnar Danielsson inne i reflektionernas och den nostalgiska längtans tid, även om han samtidigt finns med i nuet. Vi tas med på en tidsresa som kretsar kring Öland och dess östra kust. De enkla, raka och berättande texterna talar bäst för sig själva. Ordlekarna är lite mer återhållsamma än vad som är brukligt i Danielssons texter, men ack så beskrivande och berättande.

Enligt Gunnar Danielsson så är det första delen i hans musikaliska självbiografi. Framtida musik och uppföljning av självbiografin kommer att läggas ut på nätet.

Förutom Gunnar Danielsson själv medverkar även Pekkanini, Tommy Natta, Sverker Stenbäcken, Andreas Brandt, med flera. För alla som har haft med Danielssons musik tidigare i att göra så är det här en skiva som väl fyller sin plats bredvid andra skivor av hans breda produktion som pågått under trettiofem år.

Erni Bergenstråhle
intis@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.