Krav på avgång i HRF:s förbundsstyrelse

14 maj 2009

Inrikes, Nyheter

Under våren har det stormat rejält i Göteborgsavdelningen av Hotell- och Restaurangfacket. Göteborgsstyrelsen krävde i mars att de tre i förbundsstyrelsens arbetsutskott skulle avgå. Därefter avgick hela styrelsen, och ställde inte upp till omval.

I april gick fyra fackklubbar i Göteborg ut med samma krav, att arbetsutskottet avgår. Där sitter ordförande Ella Niia, andre ordförande Therese Hulthen och tredje ordförande Malin Ackholt.

Mats Kjellberg, den nyss avgångne Göteborgsordföranden, kommenterar situationen:
– Det var en rad faktorer som spelade in, men den egentliga orsaken var att vi inte längre fick ta ansvar för verksamheten i Göteborg.

Det sista som hände var uppenbarligen att förbundsstyrelsen tillsatte en ekonomiansvarig i Göteborgsavdelningen utan att diskutera med Göteborgsstyrelsen.
– Vi hade ett bra namn på förslag, men fick i stället en person som aldrig suttit i förhandlingar – och det är femtio procent av arbetet, säger Mats Kjellberg.

Men innan dess hade situationen i Göteborgsavdelningen blivit hårt ansträngd, säger han, eftersom avdelningen fick avstå ombudsmän till andra avdelningar.
– Till sist hade vi två kvar, på cirka 5 500 medlemmar, och de fick jobba häcken av sig. Vi förklarade för förbundsstyrelsen att något måste göras, annars väntade långtidssjukskrivningar, säger han.

Och påpekar att Stockholmsavdelningen har åtta ombudsmän på 9 000 medlemmar… Men ingenting hände och sjukskrivningarna dök upp.

Ekonomin var också ansträngd.
– För ett par år sedan ansökte vi om pengar till projekt. 2008 gick det bra, det fanns fem miljoner avsatta. Men de pengar som skulle vara avsatta för i år och nästa år fanns inte längre, fick vi besked om.

– Vi kunde inte längre ta ansvar för situationen. Vi hade antagit en verksamhetsplan, men hade inga resurser eller ekonomiska möjligheter… då valde vi att kliva av.

Allt detta sammanlagt blev för mycket, säger Mats Kjellberg.
– Vi riskerade ju att inte få ansvarsfrihet vid nästa årsmöte.

I april gick alltså fyra fackklubbar i Göteborg ut och krävde också arbetsutskottets avgång. Anledningen är att styrelserna “saknar förtroende” för de tre i ledningen.

Hur ser då läget ut i Göteborgsavdelningen just nu?
– Vi har väldigt, väldigt starkt stöd från medlemmarna i Göteborg, det är helt klart, säger Mats Kjellberg.
– Sex stora klubbar i Göteborg skrev och stödde oss. Och på Cosmopol där vi har ett hundratal medlemmar ringde folk och ville gå ur facket.

Mats Kjellberg for till arbetsplatsen och talade med medlemmarna.
– Det är ingen lösning att gå ur facket. Förhoppningsvis lever vi i en demokratisk organisation. Även om den verkar väldigt toppstyrd just nu.

Hur fortsätter du ditt fackliga arbete nu?
– Jag kommer att fortsätta som vanligt på min arbetsplats. Det gör alla i den förra styrelsen. Det var aldrig ifrågasatt. Alla brinner för det fackliga arbetet. Att sluta med det fackliga arbetet var aldrig aktuellt. Nej.

Ett annat infekterat inslag i konflikten som har fått genomslag i media handlar om pengar.

Teves Västnytt uppgav 24 mars att den avgående Göteborgsstyrelsen “anklagar förbundsledningen för att ha köpt ut obekväma medarbetare”.
“Västnytt har talat med flera av dem och alla bekräftar att det funnits avtal, att de erhållit månadslöner eller till och med årslöner när de slutade.”
“Den sammanlagda summan känner bara förbundsledningen till, men trots att avhopparna i Göteborg frågar, får de inget svar”, enligt Västnytt.

Mats Kjellberg anser att mediabevakningen har blivit sned i detta.
– Det här med att köpa ut folk var inte det väsentliga. Huvudsaken för oss var att vi inte fick resurser att driva verksamheten i Göteborg.

Men han säger också:
– Medlemmarnas pengar ska tillbaka till medlemmarna i verksamheten.

Den styrelse Mats Kjellberg satt i var den som gick ut i strid för att salladsbaren Wild ´n Fresh i Göteborg skulle få ett kollektivavtal, en kampanj som väckte en enorm debatt.

Internationalen har sökt förbundsordförande Ella Niia för kommentar men inte kunnat nå henne före pressläggning.

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.