Ja till sänkt lön på Scania

25 maj 2009

Inrikes, Nyheter

IF Metalls medlemmar på Scania i Södertälje, Oskarshamn och Luleå fick välja mellan sänkt arbetstid och sänkt lön eller avsked.
En majoritet röstade för sänkt arbetstid och lön.

Scania är en av de största arbetsgivarna inom fordonsindustrin. Drygt sex tusen arbetare är fördelade på fabrikerna i Oskarshamn, Luleå och Södertälje.
I Södertälje, där merparten arbetar, hade redan tjänstemannaklubbarna Unionen och Ledarna gått med på ett krisavtal med sänkt tid och lön, medan ett klubbmöte inom IF Metall avvisade förslaget.

Hot om versel
Dagarna efter detta meddelade företagsledningen att om de inte ändrade sig skulle ett stort varsel om uppsägningar läggas.
– Förutsättningarna ändrades. Nu blev det ställt väldigt tydligt mot ett varsel och då var det rätt att gå ut med en medlemsomröstning, kommenterade Johan Järvklo, ordförande i IF Metallklubben i Södertälje, till Svenska Dagbladet.
Valdeltagandet vid de tre fabrikerna i Oskarshamn, Luleå och Södertälje var mycket högt. Resultatet blev ett ja till krisavtal vid alla tre ställena. Drygt femtio procent röstade ja i Oskarshamn, sjuttio procent i Luleå och sextio procent i Södertälje.
Nu pågår förhandlingar mellan IF Metall och företaget om införandet av krisavtalet.
Utgångspunkten i förhandlingarna är företagets förslag som innebär fyra dagars vecka, tio procents lönesänkning, att årets lönehöjningar skjuts till nästa år och att företaget skjuter på hälften av utbetalningen av semestertillägget.
I gengäld ska Scanialedningen ”garantera” jobben under sex månader och har dessutom lovat att ingen ska få sämre a-kasseersättning om de förlorar sina anställningar, enligt LO-tidningen på nätet.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.