Island förbjuder sexköp

18 maj 2009

Nyheter, Utrikes

Island och Norge har nyligen följt i Sveriges fotspår och förbjuder köp av sexuella tjänster, samtidigt som det fortfarande är tillåtet att sälja sex. Islands socialminister Ásta Ragnhedur Jóhannesdóttir kallade beslutet ”en total seger”.

I januari respektive april i år beslutade Island och Norge om att anta liknande lagar som den Sverige antog redan 1999. Island har dessutom förbjudit strippklubbar.
Hoppet finns att lagen kommer att göra det lättare att bekämpa trafficking, vilket uppmärksammades som ett problem på Island för några år sedan. Undersökningar visade ett samband mellan strippklubbarna och prostitution, och det fanns starka misstankar om att trafficking var en del av verksamheten.
”Norge, Sverige och Island har förstått att prostitution, handel med kvinnors kroppar, utnyttjande och utsatthet är fyra sidor av samma sak. De har insett konsekvensen och tagit ifrån folk rätten att köpa sex och därmed skada andra”, skriver danska 8 mars-initiativet i ett pressmeddelande. Nu är det dags för Danmarks regering att anta samma lag, menar organisationen.

Linn Hjort
linn@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.