Iranska aktivister fortfarande fängslade

25 maj 2009

Nyheter, Utrikes

Kvinno- och arbetaraktivisterna kommer ur Evinfängelset och möter anhöriga efter arton dagar.

De kvinnor som arresterades under första majdemonstrationen i Tehran frisläpptes den 18 maj och togs emot av glada familjemedlemmar som väntade på dem med blommor. Men anhöriga och arbetarorganisationer fortsätter sina dagliga protester för frigivningen av de 78 män som fortfarande är fängslade.

Kvinnorna fick betala höga borgenärssummor för sina villkorliga frigivningar. Några av de arresterade berättade att de togs in i Evinfängelset med ögonbindlar och förhördes av kvinnliga poliser och uppmanades att skriva under ett dokument som förbjuder dem att delta i demonstrationer för all framtid.
En kvinnoaktivist sitter dock fortfarande kvar i Evin. Jelveh Javaheri, en ung och känd kvinnoaktivist, befann sig inte ens i första majdemonstrationen. Hennes man arresterades på plats och hon arresterades i en razzia i deras bostad samma dag. Myndigheterna anger inga som helst skäl till varför hon är gripen.
78 av de arresterade, uteslutande män, befinner sig i skrivande stund i fängelse utan att kunna kontakta sina familjer.

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.