Intervju med Andreas Malm om klimatfrågan, del 1

15 maj 2009

Analys, Nyheter

Intervju med Andreas Malm om klimatfrågan och de utmaningar vi står inför.

Andreas Malm, född 1977, är en svensk författare, journalist och politisk aktivist. Han har en bakgrund som medlem i Syndikalistiska ungdomsförbundet i Stockholm och med arbete på den syndikalistiska veckotidningen Arbetaren. Han var även drivande i bildandet av den svenska sektionen av organisationen International Solidarity Movement (ISM). Han är sedan 2005 även medarbetare i DN Kultur.

Han är författare till böckerna Bulldozers mot ett folk – om ockupationen av Palestina och det svenska sveket (2002) och När kapitalet tar till vapen – om imperialism i vår tid (2004). Han är även medredaktör till Vi skulle få leva här (2005). Tillsammans med Shora Esmailian utgav Andreas Malm artikelsamlingen “Sprängkraft i Iran – arbetarkamp och krigshot” (2005), och senare Iran on the Brink – Rising Workers and Threats of War (2007) på Pluto/University of Michigan Press, den första monografin på engelska om Irans moderna arbetarrörelse.

Han belönades 2003 med Björn Afzelius-priset för sin aktiva solidaritet med det palestinska folket. Malm är även kritiserad av bl a Ulf Öfverberg i skriften “Det svenska undantaget” (2007).

Sedan 2006 har Andreas Malm varit en flitig debattör inom klimatfrågan. Han har skrivit boken Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent (2007), där han beskriver klimatkrisen. Sedan 2007 är Malm aktiv inom aktionsgruppen Klimax som gör civil olydnadsaktioner för att skapa uppmärksamhet mot växthuseffekten. Han sitter i styrelsen för Klimataktion, sedan lanseringen den 18 maj 2008.

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.