Historien kunde sett annorlunda ut

25 maj 2009

Film, Kultur

Jorge Capelán har sett andra delen av filmerna om Ché Ché – Gerillaledaren
Regi: Steven Soderbergh
Med: Benicio Del Toro, Franka Potente m fl

Andra delen i Steven Soderberghs serie om Ché är en gripande historia. ”I en revolution, om den är sann, segrar man eller så dör man.” Det är grundtemat för Ché – Gerillaledaren, och ett tungt konstaterande för generationer som har kämpat och gjort motstånd i kölvattnet av den väldiga kontrarevolutionära våg som svepte över världen efter Chés död i Bolivia 1967 och som utmynnat i dagens världskapitalistiska kris.

En aspekt som inte kommer fram i filmen är att det ursprungliga projektet att bilda en gerillastyrka – som med bas i Bolivia så småningom skulle ta sig fram till Sydamerikas södra spets – inte alls saknade förankring i verkligheten. Såväl Ché som Fidel Castro och de kubanska revolutionärernas exempel inspirerade miljoner latinamerikaner från Argentina i syd till Mexiko i norr.

Avrättningarna av Ché och hans kamrater i Vallegrande 1967 utgjorde ett vägskäl i Latinamerikas och världens historia. En seger för gerillan skulle ha inneburit ytterligare revolutioner på fastlandet och nederlag för USA:s projekt att isolera det kubanska exemplet. Världshistorien skulle troligen ha skonats från massakrerna i Jakarta och Santiago och nederlaget av revolten i maj 1968, och de afrikanska befrielserörelserna skulle ha kunnat utvecklas i en annan riktning.

Om Ché – Gerillaledaren överträffar Ché – Argentinaren i estetiska och poetiska kvaliteter så saknar jag första delens pedagogiska ton som belyser de stora sammanhangen. Andra delen innehåller till exempel inga referenser till Chés tal i OSPAAL:s trikontinentala konferens publicerat i april 1967, så viktigt för att förstå tanken bakom hans projekt. Men filmen måste helt klart ses.

Jorge Capelán
intis@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.