Enkel linsgryta

07 maj 2009

Mat och dryck

1 dl gröna linser (torra)
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 potatisar
3 större morötter
Salt och peppar

Det finns två orsaker till att jag från början var misstänksam mot linsgrytor. Den första är det uppenbara skämtet som uttalas varje gång jag nämner att det är detta jag har på spisen. Den andra är plågsamma barndomsminnen där upphaussade 68-vegetarian-föräldrar tryckte i mig linser så fort de hade en möjlighet.
Men efter en cirka tjugoårig linsstrejk (ha, ha…) har jag i mogen ålder kommit att uppskatta de små gröna filurerna. De är billiga, nyttiga, lätta att laga – och med rätt kryddor ganska smakliga.

Gör så här:

Koka upp vattnet med buljongtärningarna i. Samtidigt skär du upp potatisar och morötter i lite större kuber. Låt gärna potatisarnas skal sitta kvar. När vattnet kokar, häll i potatis, morötter och linser. Salta och peppra efter smak. Låt stå och koka lätt på medelsvag värme i ca 25 minuter. Rör om då och då.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.