ArbetarInitiativet: Slå tillbaka LKAB:s och Scanias utpressning

  Scania fortsätter liksom LKAB direktörernas skamlösa försök att få arbetarna att betala krisen. Båda företagen är bland de mest vinstrika inom svensk industri och båda gör i år aktieutdelningar i miljardklassen.

  ”Det är ingen lek, det är blodigt allvar” sa LKAB:s VD Ola Johnsson till media angående förslaget om lönesänkningar. Vår följdfråga är: Om läget är så allvarligt, hur kan ni då dela ut 2,8 miljarder till ägarna? Samma sak gäller den skandalösa utpressningen på Scania där 2 miljarder skiftas ut till ägarna medan företaget hävdar att lönesänkningar är ”ett tragiskt faktum” om stora varsel ska undvikas.

  – Vi får inte ge oss för arbetsgivarnas attacker med sänkta löner osv. För LKAB finns absolut inga hållbara argument. Det handlar om en ren maktdemonstration där de vill sätta dit oss när de tror vi är svaga, säger Sixten Snell, gruvarbetare vid LKAB i Kiruna och kandidat för ArbetarInitiativet.

  Det stämmer verkligen. Pengarna LKAB delar ut till ägaren är tio gånger mer än vad de skulle spara på att sänka lönerna med 20 procent, om de skulle lyckas med detta! Scanias aktieutdelning är sju gånger större än vad företaget skulle spara med de föreslagna lönesänkningarna.

  Lönerna har redan sänkts genom att kronan rasat. Lönesänkningar handlar inte om företagens överlevnad utan om de kapitalistiska ägarnas (och i LKABs fall regeringens) girighet som ska betalas av arbetarfamiljer.

  – Grunden för kapitalismens kris är just att arbetare på grund av låga löner inte har råd att köpa alla de varor som produceras. Dagens kris är en efterfrågekris. Sänkta löner är ingen lösning, tvärtom skulle det förvärra situationen ytterligare, säger Kaan Özsan, arbetare i fordonsindustrin och kandidat i EU-valet för ArbetarInitiativet.

  IF Metalls svekavtal har öppnat ”Pandoras ask” och gett arbetsgivarna fritt fram med alla möjliga attacker på arbetarnas rättigheter och villkor. Avtalet beslutades högt ovanför medlemmarnas huvud, inte ens avtalsrådet eller förhandlingsdelegationen tillfrågades.

  Mest allvarligt är att IF Metalledningen istället för att för att slåss för medlemmarnas intressen och rätten till arbete abdikerat från sitt ansvar och låter de lokala klubbarna stå ensamma mot hänsynslösa arbetsgivare.Dessutom kommer IF Metallavtalet att öppna dörren på vid gavel för arbetsgivarna att i nästa års avtalsrörelse komma med krav på direkta lönesänkningar. Något som inte bara kommer att drabba metallarna utan ytterst de redan underbetalda kvinnorna i Kommunal och medlemmarna inom andra låglöneförbund.

  IF Metalls lönesänkningsavtal, LO-ledningens bonusskandaler och kroniska ovilja att ta strid för medlemmarna visar att det är dags för en radikal förändring av fackföreningsrörelsen.

  ArbetarInitiativet ger fullt stöd till det fackliga upprop som bland annat stöds av Gruvfyrans och Gruvtolvans ordförande och som kräver massprotester vid riksdagens öppnande den 15 september: mot regeringen och direktörerna girighet. Uppropet kräver också ”fackliga ledare på alla nivåer som är beredd att kämpa för och dela sina medlemmars villkor”.

  – Vi får inte ge oss i kampen för intern demokrati i facket. Förtroendevalda ända från det lokala till toppen ska dela arbetarnas villkor vad gäller löner, pensionsvillkor osv. Annars kan vi inte ta striden för rättvisa och demokrati över huvud taget, säger Sixten Snell.

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.