ArbetarInitiativet: Apoteksprotest när Margot Wallström besöker Husby fredag 8 maj

  ArbetarInitiativet genomför i morgon fredag den 8 maj en protest utanför apoteket på Husby torg kl 15-17.

  Aktionen riktas mot utförsäljningen av apotek i linje med EU:s privatiseringspolitik i samband med EU-kommissionären Margot Wallströms besök i Stockholmsförorten Husby.

  Protestmöte genomförs mittemot lokalen där EU-kommissionären Margot Wallström ska träffa Husbybor kl 16-17.

  I måndags kom listan som visar att apoteket i Husby är ett av 616 apotek (två tredjedelar av alla), som den svenska högerregeringen har beslutat att sälja trots att Sveriges statliga apotek är världens effektivaste och billigaste system för distribution av läkemedel.

  ArbetarInitiativet fördömer denna plundring och kriminella kommersialisering av läkemedelshanteringen. ArbetarInitiativet instämmer också i varningen från Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson som sagt att utförsäljningen inte är folkligt förankrad, “i stället är den kostnadsdrivande för skattebetalarna och den enskilde konsumenten riskerar höjda läkemedelspriser”.

  Beslutet innebär att vinstmarginalen höjs kraftigt för att kunna locka internationella läkemedelsgrossister att ta över en stor del av apoteken, vilket även fått läkemedelsbolagen att varna för mindre resurser till forskningen.
  Bland de internationella grossister som är redo att kasta sig över bytet är finskägda Kronans Droghandel, tyska Celesio och brittiska Alliance Boots och Phoenix Tamro. I Norge, där alla apotek sålts till tre internationella bolag, har priserna på läkemedel snabbt rakat i höjden.

  Av de 616 apotek som ska säljas ska 466 bjudas ut till stora bolag i åtta portföljer. Två portföljer innehåller nära 200 apotek, tre portföljer innehåller ett tjugotal apotek och ytterligare tre ett tiotal apotek. Ytterligare 150 apotek ska med ett statligt småföretagsbolag som mellanstation helt överlåtas till hugade småföretagare. Endast 330 apotek behålls av staten.

  Med apotek i vinstsyfte försvinner en viktig spärr mot en ohämmad försäljning och fördyring av läkemedel, som också kommer att gå ut över vårdens alltför knappa resurser.

  Mer information: Arne Johansson, 0709-903840

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.