Apotek privatiseras för profitjakt

  Insändare i FOLKET den 6 maj
  Två tredjedelar av landets apotek ska privatiseras. Låt oss en gång för alla tala klarspråk. Vågen av privatiseringar av gemensam egendom handlar om att se till att områden som varit samhälleligt ägda, drivna för vår välfärds skull och utanför den hungriga “marknadens” spel, nu ska göras tillgängliga för profitjakt. Det gäller apotek, järnväg, sjukvård, skolor. När det gäller läkemedel borde samhället i stället för att privatisera gå motsatt väg och socialisera läkemedelsindustrin.

  I samband med AMF-krisen passade privatiseringsministern Mats Odell på att gå ut och göra en “pudel”. Han erkände att flera höga chefer (bland andra Bengt Baron) fått extra miljonersättningar bara för att de stannnade kvar under privatiseringsprocesen av Vin och Sprit. Odell sa att han nu insåg att det var fel men att det “skedde under en annan tid” då allt gick bra och ingen tänkte på att det var fel. Otroligt! Menar Odell att det inte fanns några som för två år sedan var mot fantasilöner och bonusar för företagsaristokratin? Om Mats Odell inte hört någon sådan kritik visar det att han rör sej inom en mycket begränsad och priviligierad krets. Och att han inte tar del av samhällsdebatten. Konstigt nog kom Odell undan med sin pudel. Det han erkände var ju skandalöst.

  Vad fallet visar är att det i samband med privatiseringarna görs stora förmögenheter. Precis som när de stenrika oligarkerna i Ryssland skapades när ekonomin privatiserades. När Telia privatiserades skar konsultbolaget som skötte affären guld med tälgkniv. Hur det gått till vid apoteksprivatiseringen kommer vi kanske att få veta mer om i framtiden.

  Motståndet från s, v och mp är oerhöt lamt. Mp är ju t. o.m. ofta för privatiseringar. Socialdemokratin har i kommunerna ofta själva genomfört privatiseringarna. Som när det gäller Eskilshems äldreboende i Eskilstuna. Och i Eskilstuna planerar ju s och v-majoriteten just nu massiva nedskärningar i den kommunala verksamheten.

  I den här situationen har två vänsterorganisationer,(Rättvisepartiet Socialisterna och Socialistiska Partiet) tillsammans med fackliga aktivister (från gruv, kommunal metall m.m.) bildat en allians inför EU-valet. Valalliansen heter ARBETARINITIATIVET och målsättningen är att tillsamans med andra motståndare mot kapitalismen ute i Europa bekämpa den nyliberal politiken och istället verka för en ansvarsfull politik. Mot massarbetslöshet, miljöförstöring och marknadens diktatur.

  Peter Widén
  medlem i Socialistiska Partiet och kandidat för ArbetarInitiativet

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.