40 på ArbetarInitiativets turnémöte i Malmö

  Drygt 40 personer kom till Ungdomens hus i Malmö måndag kväll den 11 maj för att lyssna på Virginia Marconi från franska NPA.

  Mötet startade med en presentation av ArbetarInitiativets kandidater i regionen. Stämningen var synnerligen god, det är märkbart att många på vänsterkanten efterlyser ett nytt vänsteralternativ. Många deltog med stort intresse i den efterföljande frågestunden och ArbetarInitiativet fick ett flertal nya kontakter som anmälde sig.

  Bilden är från ett tidigare möte med Virgina Marconi

  Virginia förklarade i sin inledning att ”vad som behövs i Europa är en antikapitalistisk front”.

  Att Sarkozy vann det förra presidentvalet beror på de tomma vallöftena om lönehöjningar som han gav, ”jobba mer och tjäna mer” hette det. Istället har resultatet blivit ”jobba mer och tjäna mindre”. Stödet för Sarkozy är idag historiskt lågt.

  Hon fortsatte med att berättade om fabriksockupationen på däcktillverkaren Continental och om den massiva järnvägsstrejken. Då företagsledningar vägrat att förhandla med fackföreningarna så har arbetarna tagit saken i egna händer och tvingat cheferna till förhandlingsbordet genom att låsa in dem på kontoret. Franska och tyska arbetare protesterade gemensamt utanför Continentals bolagsstämma och fick stöd av de mindre aktieägarna. Järnvägsarbetarna använde sig av metoder som slagit hårt mot företagsledningarna, men som skonar konsumenterna. På så sätt har man vunnit stöd hos såväl konsumentorganisationer som allmänheten. Hela 74% av fransmännen stödjer såväl strejkaktionerna, som ockupationerna och ”boss-nappingen”, vilket varit avgörande för den fortsatta kampen.

  Det franska NPA spås få tio procent i det kommande EU-valet. Virginia menade att det finns ett sådant stort stöd, men att man inte kommer att få lika många röster på valdagen på grund av det låga valdeltagandet. Stödet för NPA finns framför allt bland arbetare och bland de unga, men det är också där som röstskolket är som störst.

  Sammantaget var det ett mycket bra, givande och lärorikt möte. NPA är utan tvekan ett parti som strävar efter en socialistisk samhällsförändring i ett av Europas största länder, men man gör det på ett nytt sätt. I nuläget är energin inriktad på att utveckla den anti-kapitalistiska kampen.

  Rapporter från Ammar Khorshed och Ronny Åkerberg

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.