“Allt tillhör oss…”

18 maj 2009

Kommentar, Nyheter, Utrikes

I onsdags ockuperade omkring femhundra arbetare däcktillverkaren Continentals fabrik i Sarreguemines i nordöstra Frankrike. Arbetarna kom från företagets anläggning i Clairoix i norr. Syftet med ockupationen var att sätta press på den franska staten och koncernledningen för att få tillstånd till ett förhandlingsmöte om jobbens framtid i Clairoix.

Ockupationen föregicks av en riktig gerillamanöver. Officellt skulle de femhundra till en demonstration i Aachen för att där tillsammans med tyska arbetare från Continental protestera mot nedläggningsplanerna. I stället for de i bilar till företagets anläggning i Sarreguemines och ockuparade fabriken.
– Alla var insatta i vart vi skulle åka. Men vi sade inget till utomstående, förklarar Bruno Levert, medlem i fackfederationen CGT, till dagstidningen Liberation och fortsätter:
– Hade vi sagt vart vi skulle hade vi mötts av kravallpolisen CRS.
Arbetarnas krav på ett möte accepterades av franska regeringen som föreslog 27 maj som mötesdatum.
– Vi stannar här tills vi får ett annat möte närmare i tiden, förklarade CGT-ledaren Xavier Mathieu inför arbetarna i den ockuperade fabriken.
Myndigheterna i Forbach (Mosel) arrangerade ett möte med koncernledningen i Hannover den 12 maj, vilket accepterades av arbetarna som därför avbröt ockupationen under kvällen.
Bakgrunden till den långa kampen för jobben på Continentals anläggning i Clairoix är företagets planerade nedläggning av två fabriker, en i Hannover och en i Clairoix. Sammanlagt blir det 1 290 arbetare som avskedas. Redan i fjol avskedade Continental åtta tusen arbetare av sina 130 000 anställda och i år har redan sex tusen fått gå.

Vinna marknadsandelar
De anställda och de fackliga ledarna i Clairoix säger sig inte ha några illusioner om att fabriken ska kunna räddas. Men deras aktioner syftar till att tvinga fram maximala avgångsvederlag och socialt skydd för de anställda. Det går rykten om eventuella uppköpare som ingen riktigt tror på.
– Continental tänker inte mista marknadsandelar genom en försäljning av anläggningen i Clairoix. Stänger ledningen Clairoix så är det för att vinna marknadsandelar i resten av Europa, säger CGT-ledaren Bruno Levert.
– Vi kräver bara att Continental ger oss vad vi kräver, nämligen ett korrekt avgångsvederlag, säger han.

Enade i kampen
Aktionerna i Hannover och ockupationen i Sarreguemines visar att de anställda inte tänker sitta still och vänta på stängningsdags. Även om det finns skilda kampmetoder mellan de tyska och de franska arbetarna har de hittills hållit flera gemensamma demonstrationer.
Den 23 april samlades tre tusen av koncernens anställda utanför huvudkontoret i Hannover när aktieägarnas årsstämma gick av stapeln. Sex arbetare från Clairoix fick tillträde till mötet men ingen rätt att uttala sig eftersom de inte ägde aktier. Det löstes genom att tyska anställda läste upp en protest från sina franska kamrater som bland annat sade: ”Vi accepterar inte att tusentals familjers liv, underleverantörer inräknade, offras för att tillfredställa ert omättliga vinstbegär. ”
Clairoixs stridbara ledare Xavier Mathieu, som inte heller har några aktier i företaget, hann dock rycka åt sig mikrofonen för att tala om vad arbetarna på Continental tycker.
– Skitstövel! utropade han och pekade på Continentals vd Karl Thomas Neumann.
De tyska arbetarna som demonstrerade tillsammans med arbetarna från Clairoix lyssnade något storögda till de franska kollegornas slagord mot aktieägarna:
– Allt tillhör oss, inget tillhör er. Allt ni har, har ni stulit. Dela på jobben, dela på rikedomarna, annars smäller det.

Benny Åsman
intis@internationalen.se

, ,

About Benny Åsman

Gammal utopist som tror en bättre värld är möjlig.

View all posts by Benny Åsman

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.