ArbetarInitiativets kandidater: Erik Sjöberg, tågförare, miljöaktivist, Bromma

30 april 2009

Nyheter

Kandidat nr 12. Erik Sjöberg, tågförare, miljöaktivist, Bromma

Erik Sjöberg är en 28-årig Stockholmare som sedan några år tillbaka jobbat som tunneltågförare men som nu börjat utbilda sig till lärare. Är sedan flera år aktiv inom Socialistiska Partiet och Ungsocialisterna men är även aktiv inom klimatfrågan.

– Har inte lätt att peka ut hjärtefrågor eftersom jag brinner för så många olika saker. Centralt i alla de saker som jag engagerar mig i, oavsett om det handlar om feminism eller antirasistisk kamp, är i alla fall rättviseperspektivet. På senare tid har jag mest jobbat med klimatfrågan, en av vår tids ödesfrågor och som också har en mängd rättvisefrågor inom sig. Det är de rika som står för de största utsläppen och det är främst fattiga kvinnor som får betala priset, inte sällan med sina liv. Det är också helt klart att kapitalismen aldrig kan lösa klimatkrisen. För att lösa denna kris måste nämligen hela ekonomin förändras. Man måste börja producera efter vad klimatet klarar av och vad människor behöver istället för att bara producera för en liten minoritets profiter. Det är ett av skälen till att jag kämpar för en annan sorts värld. Ett annat skäl är att kapitalismen är ett vidrigt system som låter 27 000 barn dö varje dag av det enkla skälet att det inte “lönar” sig att producera mat och medicin till dem.

– Skälet till att jag ställer upp i EU-valet är att jag ser det som ett forum för att komma ut med en annan politik. En politik som inte liksom samtliga riksdagspartier accepterar eller till och med stödjer kapitalismens förstörelse av vår planet och utsugning av majoriteten av alla människor. Sådana här val kan aldrig ensamma lösa de problem som kapitalismen skapar men de kan vara en del i kampen för en annan värld.

– Men det är min förhoppning att ArbetarInitiativet under den pågående kampanjen kan visa på ett alternativ, inte minst för en del av de ungdomar som nu ser sin framtid ödeläggas. Lyckas vi med det är mycket vunnet.

Intressant?
Bloggat om arbetarinitiativet: Kildén & Åsman, Röda Malmö, Svensson,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.