ArbetarInitiativets kandidater (7)

30 april 2009

AI direkt, Arbetarinitiativet

  Kandidat nr 24: Kristofer Lundberg, västredaktör Offensiv, Hammarkullen

  krillekongresssKristofer Lundberg ursprungligen från Piteå men nu bosatt i Göteborg. Kristofer blev politiskt aktiv genom den antirasistiska kampen. Som medlem i Rättvisepartiet Socialisterna tog han initiativ till antirasistiska nätverk och asylgrupper i Piteå. För kampanjerna mot rasismen efter att han hotats, misshandlats och knivskurits av nazister utsågs han till årets Pitebo 2003-2004.

  Vilka är de viktigaste frågorna idag?

  – Den viktigaste frågan idag är kampen för jobben, arbetarklassen ska inte betala kapitalismens kris. När det var goda tider så krävdes det att arbetarna skulle stå tillbaka i sina lönekrav, sämre tider kan komma hette det. Samtidigt som tempot skruvades upp färre skulle göra mer ökade profiterna på arbetarnas bekostnad. Nu när krisen är här ska arbetarna återigen betala genom lönesänkningar och förlorade jobb. Detta måste besvaras genom massaktioner.

  – Kampen mot nedskärningar i offentlig sektor är en annan viktig fråga. Med minskade skatteintäkter minskar kommuners och landstings ekonomiska resurser. På så sätt får arbetare betala krisen dubbelt, genom förlorade jobb och sämre service i vård, skola omsorg. Arbetarområden och förorter utarmas och drabbas extra hårt av högerpolitikens härjningar. Men det finns en vilja om att resa motstånd. 2004 kunde vi se hur Hammarkullen Reser Motstånd växte fram på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna, vi organiserade ockupationer, blockader och flera demonstrationer som hundratals Hammarkullebor slöt upp i. Detta är kampmetoder som även måste användas idag, i kampen mot nedläggningar av vårdcentralen, ungdomsgårdar eller industrier.

  – Grogrunden för ett massmotstånd mot högerpolitik, rasism och kapitalism finns och är av största vikt. Av högerpolitikens härjningar och ökade klassklyftor hämtar populistiska rasistpartier sitt stöd. De spelar på missnöjet med de etablerade partierna för att slå mot en redan utsatt grupp i samhället. Samtidigt får de luft under vingarna av rasistiska utspel från etablerade politiker och en allt hårdare flyktingpolitik. Att vi tog initiativ till Asylrörelsen har varit ett steg framåt som visar att kamp lönar sig. Flera utvisningar har kunnat stoppas av blockader och protester har satt Migrationsverket och regeringen under hård press. Vad som behövs är ett massuppror inom hela EU för att riva Fort Europas murar.

  Kandidat nr 26: Anders Svensson, IT-tekniker, bloggare, Göteborg

  anders-svenssonMedelålders vänsteraktivist från Göteborg. Född på Rörö och uppvuxen på Rörö och i Stenungsund. Flyttade till Göteborg 1974 första gången och1976 permanent. Skriver om det mesta. Har tre barn och tre barnbarn.
  ”Större delen av livet har jag arbetat på fabrik. I kemisk industri, bilindustri och bageri med mera. De flesta åren som reparatör och/eller maskininställare. Jag började arbeta när jag var 17 år gammal (sommarjobb från 14 års ålder) men har under åren vidareutbildat mig och har numera universitetsutbildning inom IT-området. Under i stort sett hela mitt vuxna liv har jag varit politiskt aktiv i miljörörelser, antirasistisk verksamhet, musikrörelsen på 1970-talet, fackligt aktiv inom IF Metall (då Fabriksarbetarförbundet och Metallarbetarförbundet) och Livsmedelsarbetarförbundet och aktiv inom Socialistiska Partiet och Fjärde Internationalen såväl som inom den globala rättviserörelsen.”

  Kandidat nr 27: Lina Törnblom, ordförande Elevkampanjen

  lina-jordbro1– Jag är uppväxt i Haninge kommun och gick i skolan under 90-talet och märkte så klart av vad som händer när en kris får betalas av offentliga sektorn och vanligt folk.

  – Det är inte så konstigt att riksdagsoppositionen förlorar stöd, de har inte så mycket att få stöd för. Det är den djupaste krisen sedan 30-talet och det är inte bara varsel i industrierna, i den offentliga sektorn kommer nedskärningarna krypande men kommer garanterat att slå till hårt inom kort. Det är redan 1 300 lärarvarsel lagda landet runt och de kommer att verkställas. Två tredjedelar av kommunerna skär ned på skolornas verksamhet redan i år enligt Lärarförbundet.

  – I det här läget skulle Socialdemokraterna med sina två följepartier ha chansen att samla poäng inför valet 2010. Men nedskärningarna på Sundsvalls länssjukhus som gör att 500 av 3000 jobb riskerar att försvinna beslutades av ett enigt landstingsfullmäktige som styrs av S och V. Samma sak i Luleå där 400 jobb ska bort inom skolan, där har S ensam majoritet.
  – För att nämna miljöpartiet kort så vet de inte vilket fålla de ska tillhöra, vilket är tydligt i Haninge där miljöpartiet styr tillsammans med den borgerliga alliansen. Därför behövs det ett verkligt rödgrönt alternativ, ett socialistiskt alternativ som verkligen kämpar för de frågor vi står för!

  Kandidat nr 31: My Åhman, studerande, Örebro

  bild-21– Jag kommer från Södertälje, där jag gick med i Rättvisepartiet Socialisterna. Men bor numera i Örebro med min fästman. Jag blev politiskt aktiv därför att jag är mot alla former av orättvisor och diskriminering. Det här samhället erbjuder inte alls lika rättigheter för alla, utan bygger istället på olika former av förtryck. Vården är en hjärtefråga för mig och nu studerar jag till sjuksköterska och jobbar inom vården. ArbetarInitiativet kan erbjuda en ny plattform för att kämpa för ett annat, socialistiskt, samhälle.

  Subscribe

  Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.